Mikä on kulutusluotto?

Kulutusluotto on kertalaina jota voi hakea yksityiseltä puolelta tai perinteiseltä pankilta. Kulutusluotolla viitataan lainaan, joka maksetaan kerralla tiille ja se on yleensä suurempi kuin 5000 euroa.

Alle 5000 euron lainat mielletään pikavipeiksi vaikka ne ovatkin lähes identtisiä kulutusluoton kanssa. Voidaankin sanoa, että pikavippi on sama asia kuin kulutusluotto, mutta vain pienempänä rahasummana.

Ennenvanhaa pikavippien ja perinteisten lainojen välille oli helppo vetää selkeä viiva. Mutta nyt kun lainsäädännön muutokset ovat tehneet tehtävänsä on pikavippejä mahdotonta erottaa perinteisistä lainoista ainakaan kustannusten perusteella.

Kustannuksissa ei voi keplotella edes muissa kuluissa kuten nosto- tai avauspalkkioissa, sillä myös ne säädettiin maksimissaan 150 euroon vuodessa, koskien kaikkia lainasummia.

Mitä kulutusluotto tänäpäivänä maksaa?

Nykyään kulutusluotot ovat melko edullisia ja ei ole juurikaan eroa sillä haetko lainan pankista vai netistä. Kulutusluottojen korot ovat vielä hetken maksimissaan 10 prosenttia ja sen jälkeen katsotaan minkälaisia muutoksia lainsäädännössä taas tapahtuu.

Perinteisesti korko on nyt viimeaikoina vaihdellut noin 4 prosentin ja 20 prosentin välissä riippuen lainanhakijan taustoista kuten maksukyvystä, tulotasosta, iästä ja monesta muusta seikasta jotka luotonantajat ottavat huomioon luottopäätöstä tehdessään.

Lainan hintaan ei voi itse vaikuttaa, paitsi kilpailuttamalla lainansa. Eli lähettämällä oma lainahakemus johonkin palveluun joka toimittaa lainahakemuksesi eteenpäin suurimmalle osalle Suomessa toimivista pankeista ja näin hakija saa mahdollisimman monta tarjousta lainastaan.

Kun lainat kilpailutetaan on lähes poikkeuksetta todennäköistä, että lainojen välillä on merkittäviä kustannuseroja varsinkin jos laina on tarkoitus hakea useammalle vuodelle. Pienemmissä lainoissa tälläistä selkeää eroa ei oikein ole nähtävissä.